Kun illat pimenevät on mukava laittaa takkaan tulta ja sytyttää kynttilöitä tunnelmaa luomaan. Terasseille laitetaan ulkotulet ja nautitaan elävästä tulesta. Tähän aikaan vuodesta onkin hyvä tarkistaa sekä kodin että työpaikan paloturvallisuuteen liittyvät asiat; sammuttimet, sammutinpeitteet sekä palo- ja häkävaroittimet.

Palosammuttimissa on aina tietty käyttöikä, jonka kuluttua umpeen pitää sammutin huoltaa. Lektarilla on oma sammutinhuolto, jonne kuluttajatkin voivat tuoda sammuttimensa huoltoon. Lisäksi tarjoamme yrityksille liikkuvan huoltokaluston, jolla voimme tulla tekemään huoltotyöt paikan päälle. Kokonaisvaltaiseen palontorjuntahuoltomme hoitaa myös palokaappien huollon ja tarkastuksen. Katso tarkemmat tiedot tästä linkistä.

sammutinhuolto palokaappi

Sammuttimien huolto

Käsisammutin pitää tarkastaa vähintään vuoden väliajoin, jos sammutin on säilytettäessä alttiina esimerkiksi kosteudelle, tärinälle, lämpötilojen vaihtelulle tai pakkaselle ja kahden vuoden väliajoin, jos käsisammutinta säilytetään kuivissa ja tasalämpöisissä sisätiloissa.

Liikkuvat kulkuneuvot esim. rekisteröidyt veneet, linja-autot, puimurit, traktorit jne. sekä lain määräämät ulkokohteet, esim. huoltoasemat: 1 vuoden välein. Ensimmäinen tarkastus sammuttimen valmistusajankohdasta vuoden päästä. Henkilöautoissa pidettäviä sammuttimia ei tarvitse tarkastuttaa, eikä sammuttimien pito niissä ole pakollista (paitsi ralliautoissa). Lain määräämät sisäkohteet, kuten julkiset tilat; tarkastus 2 vuoden välein. Asuntoihin laki ei määrää sammutinta, joten sitä ei myöskään tarvitse tarkastuttaa tai katsastaa. Riittää kun itse tarkastaa vuoden välein, että mittari on vihreällä ja kääntää pullon ylösalaisin ja kopauttaa muutaman kerran kumivasaralla pohjaan, jotta jauheet ilmaantuvat. Pannuhuoneissa kunnan paloviranomainen voi määrätä sammuttimen pakolliseksi, jolloin tarkastus 2 vuoden välein.

Lektarin 2 kg:n jauhesammutin on erinomainen vene- ja autokäyttöön. Kotiin suositellaan vähintään 6 kg:n sammutinta.

Ensimmäisen tarkastuksen ajankohta määräytyy käsisammuttimen valmistusajankohdan perusteella. Säiliö on voitu valmistaa tätä aikaisemmin, mutta ratkaisevaa on säiliön ensimmäisen täytön ajankohta. Jos käsisammuttimen valmistusaika on ilmoitettu vuoden tarkkuudella, käsisammuttimen valmistusajaksi oletetaan ko. vuoden tammikuun loppu.

sammuttimet

Muut paloturvallisuustuotteet

Sammutuspeite on edullinen ja helppokäyttöinen väline alkusammutukseen. Sammutuspeite olisi hyvä olla jokaisessa kodissa, koska sammutuspeitteen käytöllä ei voi aiheuttaa lisävahinkoa ja sen avulla voi sammuttaa esim. palavan ihmisen tai rasvapalon.

Palovaroitin on pakollinen jokaisessa asunnossa. Huoneiston haltija eli asukas on velvollinen huolehtimaan siitä, että asunto varustetaan riittävällä määrällä palovaroittimia tai muita laitteita, jotka mahdollisimman aikaisin havaitsevat alkavan tulipalon ja varoittavat asunnossa olevia

Häkävaroitin ei ole pakollinen kiinteistön varuste, mutta häkävaroittimen asentaminen on suositeltavaa huonetiloihin, joissa sijaitsee polttoainetoiminen laite, takka tai puilla lämmitettävä uuni. Häkävaroitin reagoi ilmassa olevaan kohonneeseen hiilimonoksidin (CO, häkä) määrään vähentää häkämyrkytyksen riskiä Hiilimonoksidi on hajuton, mauton, väritön ja myrkyllinen kaasu, jota ihminen ei voi havaita. Häkää syntyy niukkahappisissa oloissa epätäydellisen palamisen tuloksena, kun poltetaan esim. bensiiniä, öljyä, puuta tai nestekaasua.

Tutustu Lektarin kodinturvatuotteisiin tästä linkistä.