sähkögrilli kaasugrilli hiiligrilli

Mikä grilli olisi paras valinta juuri minulle – sähkögrilli, kaasugrilli vai hiiligrilli? Alla olevasta tekstistä löydät joitakin vastauksia kysymyksiisi – toivomme, että niistä on apua valinnassa. Keskitymme tässä yleisimpiin grillimalleihin eli sähkögrilliin, kaasugrilliin ja hiiligrilliin.


Grillin sijoitus

Ensimmäisenä rajoittavana tekijänä on grillin sijoitus – parvekkeella vai pihalla.

Laissa ei ole säädetty kieltoa parvekegrillaukselle, mutta taloyhtiön järjestyssäännöt voivat kieltää sen paloturvallisuussyistä. Tutustu siis ensin taloyhtiön järjestyssääntöihin. Grillaaminen on lain mukaan sallittua kerrostalon parvekkeella ja rivitalon pihalla, kunhan turvallisuusohjeita noudatetaan huolella. Isännöintiliitto kehottaa käyttämään parvekkeella vain sähkö- tai kaasugrilliä. Hiiligrilli rinnastetaan avotuleen, joten sen käyttö parvekkeella on turvallisuussyistä kiellettyä.

Helpoin vaihtoehto parvekkeelle on sähkögrilli – töpseli seinään ja grillaamaan! Grillin sijoittamiseen parvekkeella on kiinnitettävä huomiota – sijoita tasaiselle, palamattomalle alustalle ja riittävän kauas syttyvistä materiaaleista. Kaasugrilliä käytettäessä pitää lisäksi ottaa huomioon, että nestekaasua saa säilyttää asunnossa korkeintaan 25 kg ja kaasupullo pitää säilyttää suojatussa paikassa eikä se saa päästä kuumenemaan auringossa. Huolehdi riittävästä tuuletuksesta.

Jos sinulla on omakotitalo tai vastaava asuinpaikka voit valita minkä tahansa grillivaihtoehdon.


Sähkögrillin edut

Sähkögrillin edut ovat helppokäyttöisyys, nopeus ja savuttomuus. Sähkögrilli on varma valinta kaupunkiasuntoihin – se ei savuta niin paljon kuin kaasu- ja hiiligrillit, joten lähellä sijaitsevat naapurit eivät kärsi savuhaitoista. Sähkögrilli kuumenee nopeasti ja ruoanlaittoon pääsee heti. Sähkörillin puhdistus on helppoa ja monet kokevatkin sähköllä grillaamisen siistimmäksi.

Sähkögrillin valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota tehoon – ne eivät ole yhtä tehokkaita kuin kaasu- tai hiiligrillit. Sähkögrillien tehot ovat yleensä 1500-2200 wattia. Varmimmin näissä onnistuvat ohuet grillattavat kuten makkarat, kalat, kanafileet ja vihannekset. Tehokkaampiakin löytyy; esim. vuoden 2022 Saksan MyHomebook-sivuston testivoittaja Landmann EG-II-590 sähkögrilli on teholtaan 3200 W ja se lämpenee jopa 300 asteeseen ja sillä grillaa pihvin aina valmiiksi.

sähkögrilli sähkögrilli sähkögrilli

Katso Landmann EG-II-590 sähkögrillin tiedot tästä.


Kaasugrillin edut

Kaasugrilli on suomalaisten suosituin grillivalinta – eikä ihme. Kaasugrilli lämpenee melko nopeasti ja sen käyttö on helppoa. Lämpötilan säätäminen on kaasugrillissä helppoa ja nopeaa ja useamman polttimon omaavissa grilleissä lämpötilaa voi säätää alueittain – liha ja vihannekset voidaan valmistaa yhtä aikaa eri lämpötiloissa. Kaasugrilleissä on suuri paistoala ja puhdistaminen on helppoa.

Hyvälaatuisen kaasugrillin tunnistaa helposti grillin kannesta; kun ottaa kahvasta kiinni ja nostaa grillin kantta, kannattaa tunnustella onko kansi vakaa. Jos kansi tuntuu avattaessa epävakaalta ja veltolta ei kannen materiaalivahvuus ole kummoinen. Kannattaa myös tarkistaa, että muut materiaaliosat tuntuvat tukevilta ja paksuilta. Kaasugrillien kannessa on hyvä olla lämpötilamittari, josta voi helposti tarkistaa grillin sisälämpötilan.

Kaasugrillin sisälle kurkistettaessa kannattaa kiinnittää huomiota grillauspintoihin. Paras valinta on puoliemaloitu valurautaritilä, johon ruoka ei tartu kiinni. Jos ritilä on täysemalia, ruoka juuttuu helpommin kiinni. Puoliemaloitu valurautaritilä on hyvä käsitellä grillin ollessa kuumana silavalla. Käsittely helpottaa puhtaanapitoa ja estää valmistettavien ruokien kiinnijäämisen ritilöihin.

kaasugrilli kaasugrilli kaasugrilli

Linkki: Landmann-kaasugrillien valikoima 


Hiiligrillin edut

Hiiligrillin aikaansaama savuinen aromi on monen mielestä parasta grillauksessa. Grillauksen maku ja tunnelma ovat hiiligrillillä ruokaa valmistaessa erilaiset kuin sähkö- tai kaasugrillillä. Hiiligrilli vaatiikin enemmän aikaa kuin muut grillaustavat – hiiligrillin saattaminen grillausvalmiiksi kestää pidemmän aikaa ja vaatii usein joko sytytyspiipun, sytytysnesteen tai sytytyspalojen käyttöä. Siksi se sopii henkilöille, jotka haluavat fiilistellä ja panostaa ruoan valmistukseen sekä aikaa että vaivaa.

Hiiligrillit toimivat grillihiilillä tai grillibriketeillä. Grillihiili on edullista ja briketit voi käyttää uudestaan. Molempien käyttö vaatii opettelua – hiilillä tulee nopeampi hiillos, mutta grillausaika on huomattavasti lyhyempi. Brikettihiillos kestää pidempään, parhaimmillaan n. 120-150 min ja se palaa kuumempina kuin hiilillä tehty hiillos. Hiiligrillin käyttö onkin haasteellisempaa kuin sähkö- ja kaasugrillin ja paloturvallisuus pitää ottaa huomioon. Hiilten ja brikettien pitää antaa sammua kunnolla ennen niiden hävittämistä.

Hiiligrillin valinnassa onkin sitten paljon vaihtoehtoja – pienistä kertakäyttö- ja pallogrilleistä suurella grillausalalla varustettuihin kamado ja barbeque-savugrilleihin. Kestävää ja pitkäikäistä hiiligrilliä etsiville on tärkeää tarkistaa, että grilli seisoo tukevasti paikoillaan ja on valmistettu hyvästä ja laadukkaasta materiaalista. Hiiligrillin käyttöä helpottavia ominaisuuksia ovat nostettavat/laskettavat ritilät ja mahdollisuus säätää hiilitason korkeutta. Kannattaa kiinnittää huomiota myös tuhka-astian käytännölliseen sijoitteluun.

hiiligrillit hiiligrillit hiiligrillit

Linkki: Landmann hiiligrillien ja savustimien valikoima


Grillien käyttökustannusten hinta

Lektarin grilliasiantuntija Kimmo Sundholm kertoo, että kaasugrilli on yleensä käyttökustannuksiltaan edullisempi kuin hiiligrilli, jos kaasua käyttää järkevästi. Tämä tosin riippuu käytettävien hiilien ja brikettien laadusta – niitäkin löytyy eri hintaluokissa. Jos kaasugrillissä on neljä poltinta ja ruokaa valmistetaan vain kahdella polttimolla, kannattaa ensin laittaa päälle kaikki polttimot ja kuumentaa grilli nopeasti. Sitten grillataan vain grillin keskiosassa ja sammutetaan laitimmaiset polttimot. Näin säästyy kaasua.

Sähkögrillillä grillaaminen on käyttökustannuksiltaan halvinta. Ainoa menoerä on kuluva sähkö.

Säästöä käyttökustannuksiin syntyy myös sijoittamalla grilli tuulensuojaiseen paikkaan – tämä koskee kaikkia grillejä.